Porr

Många av oss kommer i kontakt porr eller har tankar om det, men väldigt få pratar om det. Du kanske vill veta mer eller förstå hur porr påverkar dig och hur det blir för andra? Du kanske har dubbla känslor om porr, både att det känns spännande och skamligt? Du kanske vill onanera, till en viss typ av porr men att det känns fel samtidigt? Eller så tänker du på vad som är våld och var gränsen för samtycke går i porren? Du har rätt att få den kunskap som behövs för att bestämma var din gräns går och känna av var andras gränser går.

Vad är porr?

Porr består oftast av filmer och bilder på människor som gör sexuella saker framför en kamera. Därför tänker du kanske att porr lär ut sex och det gör den ju på ett sätt också. Det porren inte lär ut är vad skönt sex är för just dig. Porrproducenter, alltså personer som bestämmer vad som ska hända framför kameran, gör filmer och bilder som de tänker ska sälja så de kan tjäna pengar. Det är alltså en industri som säljer en vara.
Porrproducenter bryr sig inte om hur du eller de som är med framför kameran mår, vad som är okej eller inte, var din eller någon annans gräns går. Människorna som du ser i porren är ofta tvingade att göra saker mot sin vilja. Porr visar ofta våld. Den typiska porren visar ofta en kille som bestämmer över en tjej som ska göra allt som killen vill. Det kan kännas som att det finns krav på att vilja göra samma som det i porren. Men det stämmer inte! Kanske tittar du på porr som du tänker inte innehåller våld eller som visar annat än en kille och en tjej. Det som kan vara bra att veta är att även om du tittar på en annan typ av porr, så visar den inte en rättvis bild av hur kroppar ska se ut eller hur sex känns bäst för dig. Ofta stönar personer i porren högt, det håller på länge och ser väldigt lätt ut. Du kanske jämför dig och känner dig dålig när du själv har sex? Läs mer om sex här. Om du tittar på porr ofta kan det påverka hur du mår eller din tanke om var dina eller andras gränser och samtycke går. Den kan skada dig själv och andra i din närhet. Till oss kan du skriva anonymt om dina tankar om porr, vi lyssnar och hjälper dig reflektera.

Vanliga frågor och funderingar

Här är några vanliga frågor vi får om porr.

Porren hittar på regler om hur sex ska vara, både med dig själv och andra. Även om du kanske inte vill testa det du ser i porren med någon annan så kan porren påverka hur du ser på dig själv och andra. Aggressiv och våldsam porr kan stanna kvar länge hos dig även om du inte vill det och den flyttar på gränser för vad du tänker är okej. Den mesta porren görs av stora porrföretag som vill tjäna pengar. De bryr sig inte om att porr ska vara schysst och kännas bra för alla. De som är med i porren är ofta inte där av fri vilja och blir behandlade dåligt. Du har rätt att utforska din sexualitet men utan att du eller andra far illa. Porren ska inte få bestämma vad sex är eller hur det ska gå till.

Härligt att du har en positiv upplevelse av porr och att du kan utforska din sexualitet på det sättet du vill. Men det som kan kännas bra för dig är inte alltid bra för någon annan. Fråga dig själv: Är den som du vill ligga med lika positiv till det du vill göra? Vill den andra göra samma saker som du vill? Vad händer om den andra inte vill eller ångrar sig? Hur kan du vara säker på vad den andra vill och inte vill? Hur visar du omsorg och respekt till den du har sex med? Det är också bra att fråga den du vill ligga med: Vad vill du göra? Är det skönt för dig? Är du okej? Gillar du det här eller ska vi göra något annat?

Många av oss tänker så här! Det är vanligt att känna skam men fortsätta att titta ändå. Många vänder sig till porren då den är lätt att hitta och skapar upphetsning. Men ju mer du tittar på porr ju större risk är det att du jämför dig själv med de i porren och får en viss bild av hur sex ska gå till. Det blir både orättvist mot dig själv och andra! Det som kan vara bra att fråga sig själv när du har dessa tankar: Hur känns det när du tittar på porr? Hur känns det efteråt? Vilka tankar får du på hur sex ska gå till efter du tittar på porr? Finns det andra saker än porr jag kan testa?

Nästan all porr ägs av stora företag som vill tjäna pengar. Det pratas ibland om att det finns annan porr än den typiska som visar killar med tjejer. För några av oss kan porr hjälpa till att utforska sexualiteten och lära om hur andras kroppar ser ut. Men även om du inte tittar på den mest typiska porren så är den ändå överdriven och tänker inte in hur sex känns bäst för dig. Frågor som kan vara bra att ha med sig när du tittar på porr som inte är den typiska: Hur framställs de personer som är med i porren? Visar personerna omtanke och respekt för varandra? Det kan också vara lätt att tro att det som kallas ”amatörporr” är mer schysst då det framställs som att det är privatpersoner som frivilligt vill filma när de har sex med sig själv eller sin partner. Sådan amatörporr kan finnas, men majoriteten av den så kallade amatörporren som finns gratis och lättillgänglig ägs av de stora företagen precis som den typiska porren.

Hur pratar killar om porr med varandra? Påverkas vi av porr och i så fall hur? Går det att bli beroende av porr och hur hänger porr ihop med andra medier?

Killar berättar om porr

Många killar har egna tankar om, och erfarenheter av, porr. Här nedanför kan du läsa några berättelser från killar som delar med sig av saker som hur de kom i kontakt med porr för första gången, hur de har upplevt att porr har påverkat eller inte påverkat dom och ifall de pratar med någon i sin närhet om porr.

"Försökte sluta helt en gång, men det gick inte så bra"

"Jag har delvis slutat kolla på porr nu, men ibland vill jag ha något att titta på när jag runkar. Försökte sluta helt en gång, men det gick inte så bra så då kom jag på att jag kan kolla mindre och mindre. Jag upplevde tidigare att jag sökte mer och mer och på specifika saker vilket gjorde att jag fick svårare att få stånd för det var inget jag tände på. Sex och porr är verkligen helt olika. Olika tempo och ser inte lika dant ut. Det gjorde mig osäker de första gångerna jag skulle ha sex med min flickvän vaginalt. Men vi lär oss ihop av misstag och framgångar. Har bara pratat porr en gång och då med min bror som är 13. Det var bara typ allmänt vad vi kollar på och hur ofta."

– Kille, 15 år

"Nu för tiden tittar jag på porr för att jag inte har något att göra när jag är ensam"

"Den första porren såg jag på Snapchat via ett konto som taggades in. Jag var lite äcklad först när det var grövre grejer men min tolerans med sånt blev större med tiden. Nu för tiden tittar jag på porr för att jag inte har något att göra när jag är ensam (ganska ofta). Tror att det nog vore omöjligt att runka utan porr nu, men jag har inte försökt. Upplever att min kvinnosyn har förändrats lite och att jag kan fokusera mycket på vissa kroppsdelar på tjejerna. Jag har svårt att vara social kring tjejer. Mina killkompisar och jag har pratat om porr lite på skoj."

"Det var en spännande känsla, något nytt och något man aldrig känt förut."

"Jag såg porr första gången från porrbottar på instagram. Det var en spännande känsla, något nytt och något man aldrig känt förut. Positiva med porr tycker jag är att man kan lära sig om sex i praktiken, det negativa är att man tror sedan att det är enklare än vad det är. Jag har aldrig haft någon sexuell relation så vet inte hur det blir i det, och jag har bestämt att inte titta för dels tar det upp för mycket tid men framför allt så stödjer ju det en bransch som inte alltid är så rättvis."

Jag mår dåligt av mitt porrtittande, hur kan jag sluta?

Du är inte ensam. Många skriver till oss i chatten för att de mår dåligt och vill sluta kolla på porr. Vissa uttrycker att de kollar mer i perioder när de mår dåligt och kanske känner sig stressad över annat i livet, andra berättar att deras tittande gjort att de har svårt att få stånd utan porren. Fundera på varför du vill sluta och i vilka situationer som du oftast kollar på porr, kan du ersätta de stunderna med något annat? Skriv gärna med oss om du vill prata mer om hur det påverkar just dig!